HTML

Diéta és fitness

Bizonyára sokan kutatják a végleges fogyás titkát, és az egészséges életét, pláne azért, mert Magyarországon rengetegen halnak meg szív-és érrendszeri betegségekben, amely a rossz étkezés és a mozgásszegény életmód következménye. Nem elhanyagolható szempont a külső megjelenés sem. Bizonyára tudjátok, néhány kiló minusz az önbizalmunkon látszik meg először. A blogban tippek, trükkök, receptek találhatók, de nem mellőzöm a személyes hangvételt sem, hiszen én is bejárom azt az utat, amit oly sokan mások. Remélem, segítségetekre lehetek egy boldogabb, és fittebb élethez vezető úton. Mindenkinek sok sikert kívánok!
Partnerek: http://www.hellovideo.hu
http://www.lilliput.hu - napi kvíz
Aktuális nyereményjátékok gyűjteménye - webnyeremeny.hu
Biztosítás
CASCO
Kötelező
Szálláshelyek
Hotelek, utazás
Horvátország
Repülőjegyek

Egészséges élet, könnyed fogyás

2014.04.13. 09:27 Sophia Soldier

Penne Jamie módra - két variációban

Címkék: gasztro egészség fogyókúra diéta fogyás vacsora fitness jamie oliver carbonara penne gasztroblog veteményezés egészséges étkezés súlytartás bio zöldségek varázslatos ebéd cukkini carbonara penne paradicsommal

Aki ismer engem, tudja, hogy bolondulok Jamie Oliverért. Persze, Gordon Ramsey konyhaművészetét sem vetem meg, szóval, ezek az angolok csak tudnak valamit.

Fanatikus vagyok, tényleg, Jamie-t illetően. Ahogyan telik az idő, egyre jobban szeretem őt. Pár évvel ezelőtt is szerettem, de a fogásai jóval nehezebbek, az alapanyagai pedig kevéssé voltak beszerezhetőek ebben a kisvárosban, ahol élek. Hála a multik terjeszkedéseinek, némelyest enyhült a helyzet. Viszont legutóbbi könyve, a Jamie konyhája számomra egy valódi gasztronómiai siker. Egyszerű, gyors, ízletes és marha egészséges fogások, megspékelve kertvezetési tanácsokkal. És igen, aki teheti, nyugodtan veteményezzen, én is ezt fogom tenni. Nincs jobb annál, mint mikor magad termeled meg a fenséges zöldségeket, abszolút bio módon. Én legjobb példának a lollo salátát tudom hozni. A sparban 5-600 Ft alatt nem lehet beszerezni, néha van a Lidl-ben is, borsos áron. Viszont vettem egy csomag salátamagot 300 ft-ért, és kb. 15 lollo saláta lett belőle. És még mérgezni sem mérgezte a salit semmiféle anyag. Ezen érdemes elgondolkodni! Én is veteményezni fogok, újfent.

Na de túlságosan messze kanyarodtam. 2 féle penne receptet akarok Veletek megosztani. Aki diétázik, annak inkább ebédként javaslom, aki súlyt tartani szeretne, az módjával este is fogyaszthatja. Természetesen szigorúan teljesőrlésű tésztából készüljön!


Csodás cukkini carbonara

Hozzávalók 4 személyre:
6 közepes méretű cukkini
fél kg teljesőrlésű penne
só,bors
4 nagyméretű tojás
100 ml habtejszín
2 marék frissen őrült parmezán
olívaolaj
12 szelet pancetta vagy baconszalonna, kis kockákra vágva
egy kis csokor kakukkfű felaprított levelei

 


Elkészítés:
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Hosszában vágj négyfelé egy nagy cukkinit. Vágd ki és dobd el a középső, magvas, szivacsos részeket. Ezután aprítsd el a pennéhez hasonló méretű és formájú darabokra. Ha kicsi cukkiniket vásárolsz, akkor csak simán vágd fel, ne magozd őket. Ha felforrt a víz, dobd bele a teljesőrlésű pennét, és szigorúan al dentére főzd.
A krémes carbonara elkészítéséhez üss fel 2 tojást egy tálban, add hozzá a tejszínt és a parmezán felét, és villával keverd össze. Sóval, borssal ízesítsd és tedd félre.
Forrósíts fel egy serpenyőt, önts bele egy adag olívaolajat, és a pancettát vagy a baconszalonnát pirítsd meg benne ropogósra, majd add hozzá a cukkiniszeleteket és 2 nagy csipet borsot. Szórd bele a kakukkfű leveleit, aztán jól keverd össze. Addig pirítsd, amíg a cukkini színesedni kezd és kicsit megpuhul.
A következő fázisra nagyon figyelj, mert könnyen elrontható. Gyorsan kell dolgozz. Amikor a tészta megfőtt, szűrd le, és egy kevés főzővizet tegyél félre. A tésztát forgasd bele a cukkinis-baconos serpenyőbe, vedd le a tűzről, aztán adj hozzá egy merőkanálnyit a főzővízből és a tejszínes mártásból. Gyorsan dolgozd össze, és ne főzd tovább, mert a tojásból rántotta lesz!
A tésztát forgasd össze a szósszal, add hozzá a maradék parmezánt, és ha kell, még egy kis főzővizet, hogy a mártás szép, selymes legyen. Azonnal tálald, de előtte mindenképpen ellenőrizd az ízét.
Őrületesen finom lesz!


És íme, a második variáció:

Penne paradicsommal, bazsalikommal és pecorino sajttal

Hozzávalók:
750g paradicsom
olíva olaj
só, bors
balzsamecet
500g teljesőrlésű penne
egy friss csokor bazsalikom
pecorino sajt szeletek






 


Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra(gázsütőn 6-os fokozat)
Dobd a paradicsomokat egy nagy tepsibe, öntözd meg olíva olajjal, dobj rá sót, borsot és tedd 20 percre az előmelegített sütőbe. Amikor szépen megsült, nyomkodd össze a paradicsomot egy villával kisebb darabokra, hogy kifolyjon a csodás leve, ezután locsold meg őket balzsamecettel.
Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, és a teljesőrlésű pennét főzd benne al dentére.
Ha kész, szűrd le, és add hozzá az olívaolajos-balzsamecetes paradicsomos csodát, tépkedj rá bazsalikomleveleket, és dobj rá pecorino sajt szeleteket. Varázslatosan finom!

Szólj hozzá!

2014.03.13. 19:46 Sophia Soldier

Végleges fogyás - egészségesen

Címkék: saláta gasztro egészség motiváció receptek fogyókúra diéta fogyás recept gasztroblog candida életmódváltás anti candida h1n1 végleges fogyás

Kedves Olvasóim!

Újult erővel kezdem az új évet, és folytatom a blogírást is. Túl vagyok  H1N1-en, és nem volt közel sem olyan vészes, ahogy lefestették. Gyakorlatilag 3 napig voltam gyenge, egy nap volt lázam, és ennyi. Persze a végtagfájdalom az őrületbe kergetett, és jópár herpesz is kijött a számon, hamar túllettem rajta. Azt hiszem, ezt csak a vitaminoknak és az egészséges ételeknek köszönhetem, amit fogyasztottam. A betegség után szükség volt regenerálódásra, úgyhogy nem sajnáltam magamtól sem a fagyit, sem a tortillát. Mégis itt vagyok, és jól vagyok.

Arra vállalkozom, hogy megmutassam Nektek a végleges fogyás útját. Azt az utat, amelyre roppant nehéz rálépni, de ha az előírások szerint jársz majd rajta, inkább a letérés lesz a nehezebb. Amint rákap az ember az egészséges életmódra, onnastól kezdve nehezen mond le az egészséges finomságokról. Igazán ki kellene nyissuk a szemünket, és ez mindenkinek szól. Egy életünk van. Miért akarunk a saját zsírunkban fuldokolni, mikor élhetnénk teljes életet? A válasz kézenfekvő. Mert lusták vagyunk. Mert nehezen vesszük rá magunkat a változtatásra. Mert minden fontosabb. Kibújunk, hogy "majd holnaptól fogyózom", de addig is mit csinálunk? Jól telezabáljuk magunkat, felkészülünk az ínséges időkre, és kövérebbek leszünk, mint addig bármikor.

Higgyétek el, nem bántásként mondom. Ezért is beszélek többes számban, bár, saját esetemben alkalmazhatnék múlt időt. Ezekbe a zsákutcákba én is belefutottam, és végigszenvedtem mind. Először az agyunkban kell rendet tenni, és ez nehezen megy. Pláne akinek magánéleti gondjai vannak, és az evésbe menekül. Közhely, hogy próbáljuk megrágni az ételt, jól, ne pedig csak rágás nélkül nyeljünk. Az anyagcserét is érdemes felpörgetni, én pl. a hétköznapokban napi 6-7-szer eszem, persze kis adagokat.

Véglegesen lefogyni, csaknem lehetetlen. De azt írtam,hogy CSAKNEM. Motiváció. Kitartás. Erre van szükség. Nekem a legnagyobb motiváció a tükör volt, helyesebben, amit láttam benne. Hiába is tartott a párom a világ leggyönyörűbb nőjének (és Rajta kívül még sokan mások), én nem bíztam magamban, hisz nagyon erősen élt bennem a régi beidegződés, hogy én nem vagyok szerethető, csak mert van rajtam egy kis "husi". Először ezzel az agyrémmel kellett leszámoljak. Csak ezután jöhettem békébe önmagammal. Elkezdtem fogyinaplót vezetni. Minden alkalommal leírtam mit ettem, és mikor, este pedig rövid összegzést tettem, hogy mit csinálnék másként. Erős kontroll alatt tartottam magam, aztán utána már minden olyan természetes volt, és nem kívántam az agyonfűszerezett, lisztezett, cukrozott ostobaságokat. Aztán, a múltamból adódóan a sport hiányzott talán legjobban. Arra hivatkozunk, hogy nincs rá időnk. Igen, volt, hogy este 9-kor értem haza, hullafáradtan, tekintve, hogy reggel 8 óta talpon voltam, mégis elmentem futni. Csak rávenni volt magam nehéz, utána csupa kellemes érzés járt át, és örültem, hogy kimozdultam.

Szeretnék Veletek megosztani egy tuti receptet. A Kedvesemmel Egerben wellness-hétvégéztünk, és ezt fogyasztottuk második fogásként, a brokkolikrémleves után. Íme a csodasali. Olyan mindent bele-féle.

Hozzávalók (2 személyre):

2 nagyobb paradicsom
egy negyed káposzta
1 kisebb lilahagyma
1 zölduborka fele
só, bors
olívaolaj
kapor
light joghurtos öntet
grillezett csirkemell, ízlés szerint


A paradicsomot felvágom, a lilahagymát, zöldubit szintén, a káposztát lereszelem. Egy tálba dobom őket. Sóval, borssal lágyan megszórom, olívaolajat öntök rá, illetve egy kevés kaporral is meghintem, majd nyakon öntöm light joghurtos öntettel. Az étteremben grillezett csirkemellel kínálták. Nekem ma sajnos abból nem volt itthon, de enélkül is zseniálisan finom lett. Egy kis szárított bazsalikom sem rontja el. A joghurtos öntet is elhagyható. Ízlések és pofonok. Jó étvágyat hozzá!
 

2 komment

2014.02.23. 09:09 Sophia Soldier

Győzd le a candidát!

Címkék: sport siker stressz egészség gyógyulás harmónia önbizalom candida c vitamin ezüstkolloid activia candida diéta anti candida b vitamin normaflore antibiotikumok fogamzásgátlók

Hogy hogyan? Először is a helyes hozzáállás megtalálásával. Hidd el, nekem sem volt könnyű, neked sem lesz az. Fontos megtanulnod néhány alapvető dolgot. A candida csakis akkor győzedelmeskedhet feletted, ha a szervezeted gyenge. Lerágott csont, de tényleg antibiotikumos kúrák után, fogamzásgátló szedésekor és erős stresszhatás esetén figyelhető meg a gomba kiújulása vagy megjelenése. Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek(főleg a finomított cukros-lisztes verziósok) rendkívül károsak, és előidézhetik a gombát, hiszen javarészt üres kalóriák és nem támogatják a szervezeted vitaminokkal.
Mikor megjelenik a betegség, sokan nem is tudják mivel van dolguk, hiszen a legkülönfélébb tüneteket produkálhatják. Az orvos meg csak legyint egyet a "hipochonderségre", mert általában így szokták. Holott a candida jelenléte és károkozása tudományosan alátámasztott. Ha orvosunk ilyen, akkor inkább hagyjuk a fenébe, és járjuk a magunk útját.
Az első és legfontosabb lelki békénk, nyugalmunk helyreállítása, hiszen minden innen indul ki. Azt mondják a betegségekre is, hogy elsősorban lelki eredetűek, csak aztán öltik magukra a fizikai felismerhetőség fátylát. Szóval ha az ember stresszes, sokat melózik, akkor egy picit lejjebb kell adnia belőle. Ez - tapasztalataim szerint - nem jelent teljesítményromlást. Csak figyelj oda arra, amit csinálsz, csináld tiszta szívvel, de a munkát soha ne vidd haza.
Ha lelkileg rendbe teszed magad, az már félsiker. A történet fizikai része jóval ördöngősebb, de viszonylag könnyen tanulható, ha elég akaraterővel rendelkezel, és gyógyulni akarsz. Még a legkilátástalanabb helyzetben lévő candidásoknak is 3 hónap elég a teljes gyógyulásra. Lássuk hogyan:
1. Erősítsd a bélflórádat, antibiotikumok helyett probiotikumokkal. Ehhez tudom ajánlani a gyógyszertárban kapható Normaflore-t, de ha a pénztárcád szűkre van szabva, akkor a cukormentes Danone Activiát (Figyelem! Csak a natúr Activia cukormentes, az édesfehér és a gyümölcsös-magvas változatok mind cukrozottak!)

2. Állítsd helyre a vitaminháztartásod. Én elsősorban C-vitamint javaslok. A betegség mértékétől függően 500-1000 mg-ot. Tudom, sok emberbe azt tömték, hogy a töménytelen mennyiségű C-vitamin vesekőhöz vezet. Több kísérlet kimutatta, hogy mindez alaptalan. Ezen híreszteléseket a gyógyszerlobbi terjeszti, méghozzá azért, mert ha túl kevés C-vitamint eszel, akkor könnyen megbetegedsz, és többet vásárolsz majd a méregdrága gyógyszereikből. Szóval, emberek, a C vitamin rendkívül hasznos anyag. Szent-Györgyi Albert is napi 1500 mg-ot fogyasztott belőle, és egészségesen, sokáig élt.
A C-vitamint nem csak a "helyreállítás" ideje alatt javaslom, hanem utána is, napi 500 mg-ot. Én minden nap ennyit fogyasztok.
Az idegrendszerednek és a vérképzésednek hasznos lehet még a B-vitamin, ebből a betegtájékoztatón javasolt napi adag tapasztalataim szerint éppen elég.

3. Győzd le a candidát - gyógyszerek nélkül! Vicces, de igaz. Előre mondom, hogy amit leírok, azt kipróbáltam, megtapasztaltam, és mindezért, ha pontosan követed az utasításaimat, felelősséget vállalok. Az interneten bukkantam rá egy rejtett csodaszerre, az ezüstkolloidra. Eleinte magam sem hittem, hogy ilyesmi létezhet, de létezik. És mint újfent kiderült, eltitkolására szintén a gyógyszerlobbi szakosodott. Hatása az antibiotikumokéval megegyező, de a gyomrot egyáltalán nem bántja, és a jó baktériumokat sem támadja meg, külsőleg-belsőleg alkalmazható. Én pl. ha érzem, hogy a gomba felszaporodófélben van bennem(mert a fogamzásgátlót meg a stresszt nem tudtam száműzni...), akkor mindig ezüstkolloiddal öblögetek. Bioboltokban kapható, teljesen korrekt áron, és használ. Napi 1-2 teáskanállal kell inni, de ha súlyosabb a dolog, akkor reggel,  délben és este is egy teáskanállal. Az a titka egyébként, hogy a szájba véve öblögetni kell, mert nyelv alól szívódik fel legjobban. Ha már meguntad az öblögetést, le is nyelheted. Egy fontos! Csak bolti tisztaságú, megbízható helyről származót vásárolj. Amalgám töméssel rendelkezőknek nem javallott. Ajánlott a használatában szünetet tartani, ha teljesen tünetmentes vagy.

4. Candida diéta: Igen, amit már az előző bejegyzés valamelyikében írtam. Mit ehetsz és mit nem. Jól tudod. Az étrend betartása nehéz. Saját tapasztalatból mondom, hogy ez az egész legnehezebb eleme, de ha az ember beteg, akkor úgy gondolom, legyen ereje végigcsinálni. Miután a candida elcsendesedett, utána is fontos tartani a helyes étrendet. Úgy értem, utána módjával lehet gyümölcsöket vagy éppen hüvelyeseket fogyasztani, de a cukrot, lisztet, rizst és még a krumplit is igyekezzünk elkerülni. Cukorpótlóként az aszpartámot javaslom, lisztpótlóként pedig bizonyos esetekben (pl panírozásnál) jól jön a zabkorpa, de ha ezt pénztárcánk nem engedi, akkor a teljeskiőrlésű lisztekkel próbálkozzunk, ami egyáltalán nem drága. A prézlit meg felejtsük el!

5. A kiegyensúlyozott, nem túlhajszolt sportolás segít a szervezetből kiűríteni a méreganyagokat, és edzeni azt. A sport hozzásegít az egészséges szívhez és érrendszerhez. Napi 45 perc, vagy másnaponta 1,5 óra mozgást javaslok. Fontos, hogy ne száz fokon forrj. Eddz annyit, amennyi megizzaszt, de nem merít ki ájulásig.

6. És mégegy. A harmónia. Másokkal, és önmagaddal. Jutalmazz meg mindenkit egy mosollyal, meglátod, visszamosolyognak rád. Légy kedves, kézséges. Ha valami idegesít, sose emészd rajta magad, inkább beszéld meg az illetővel. Ne bosszankodj, ne kiabálj, próbálj nyugodt maradni. Ami pedig a legfontosabb: higgy magadban! Higgy abban, hogy meg tudod csinálni. Róma sem egy nap alatt épült, a munkához, a sikerhez sok-sok idő és befektetett energia kell. Ennek fényében kívánok munkádhoz sok sikert és jó egészséget!
 

Szólj hozzá!

2014.01.22. 19:38 Sophia Soldier

Joghurtos gyümölcssaláta és görög saláta

Címkék: saláta egészség receptek fogyókúra diéta fitnesz fitness gasztroblog candida görög saláta egészséges étkezés gyümölcssaláta lowcarb anti candida

Itt az igazi nyár, tombol a strandszezon, de sokan ki sem mernek merészkedni a strandra, természetesen alakjuk miatt. Ekkor őrült fogyókúrába kezdenek, aminek a vége mindig a hízás. Néha több, mint a leadott kilók.
Úgy hiszem, hogy a túlsúlyos emberek pluszkilóinak oka legtöbbször lelki. Ha ezt a bajforrást megszüntetik, akkor általában át tudnak térni a normál étrendre. Vannak fizikai-szervi okok is, ezek legtöbbször a pajzsmirigy alülműködése, a máj helytelen működése, vagy éppen a gyomorban található rossz baktériumok - igen, mint ismeretes, ilyen a Candida is. Ezekkel legtöbbször csak az orvos tud mit kezdeni, de vitaminokkal és helyes étkezéssel tehetünk egészségünkért. A mozgás és a bő folyadékbevitel sem elhanyagolható.
Hogy őszinte legyek, az utóbbi időben a párommal közös ház rendbehozásán fáradoztunk, ezért is nem jutott időm írni. Főzni mégkevésbé, mozogni pedig csak annyit, amennyit a munka engedett. Valóban, én is vétkeztem, emberből vagyok, a Mc Donald's-os fagyi hatására pedig pár kg felszaladt rám. A ház hamarosan kész, én pedig kész vagyok újra turbó üzemmódra kapcsolni. Ez nem őrült diétát jelent. Úgy gondolom, hogy a fontosabb a mozgás, az étkezés a második. Valaha versenyszerűen sportoltam, és az edzések után ettem a nagy karéj kenyereket, de semmi sem látszott rajtam. Ez nem azt jelenti viszont, hogy a sok mozgás elég. Nem. A testünket belülről táplálnunk kell, és nem szemét kajákat fogyasztani. Sokan hivatkoznak arra, hogy itt a válság, és nincs pénzük erre-arra. Hát, szerintem egy diétás étel nem feltétlenül drága. Korábban már leírtam, hogyan helyettesíthető. Arra sem érdemes hivatkozni, hogy a zöldség-gyümölcs megfizethetetlen. Nekem most nagy sláger a nektarin, ma 3 darabot vettem a Sparból, potom 135 Ft-ért. És ebből isteni gyümölcssaláta készülhet. Hamarosan mutatom, hogy hogyan. Ezt candidásoknak nem ajánlom, de ha valaki diétázik, és megőrjíti az édesség utáni vágy, csak bátran készítse el. Aki pedig candida diétázik, az se aggódjon, hiszen számára is nyújtok egy lehetséges alternatívát, természetesen salátára, csak nem édesre, hanem sósra.

Joghurtos gyümölcssaláta

Hozzávalók:
3 nektarin vagy őszibarack
2 zöldalma
1 nagy pohár zsírszegény, cukormentes natúr joghurt
folyékony édesítő ízlés szerint

Elkészítés: A gyümölcsöket mosd meg, ha őszibarackkal dolgozol, hámozd is meg, majd vágd darabokra. Tedd őket egy nagy tálba, locsold meg folyékony édesítővel, majd öntsd nyakon joghurttal. Keverd össze, és már azonnal fogyaszthatod is. A délelőtti órákban egy kevés cukormentes műzlivel is nyakon öntheted a hatás kedvéért.


Görög saláta

Hozzávalók:
40 dkg feta sajt
40 dkg paradicsom
40 dkg uborka
10 dkg paprika (lehet csípős is, ha kedveled az ilyen ízvilágot)
10 dkg lilahagyma
10 dkg olívabogyó
morzsolt oregánó
olívaolaj

Elkészítés: Az uborkát, a paprikát, a paradicsomot megmossuk, és a fetával együtt felkockázzuk. A lilahagymát felszeleteljük és a többi zöldséggel, az olívabogyóval és a fetával összekeverjük. Csipet sóval és morzsolt oregánóval megszórjuk, majd óvatosan átforgatjuk a keveréket.


Akár az elsőt, akár a másodikat, akár mindkettőt választjátok, jó étvágyat kívánok Nektek!

Szólj hozzá!

2009.04.11. 07:52 Sophia Soldier

Candida diéta

Címkék: gyümölcs egészség receptek fogyókúra diéta hús zöldség cukor gasztroblog candida candida diéta lowcarb anti candida vaníliafagyi candida receptek

Kedves blog olvasók!
A statisztikáim, keresőkifejezéseim között nézegetve bizony látom, hogy rengetegen közületek anti candida receptek után kutattok. Sajnos, ez már csak ilyen női kór. Én milliószor jártam vele orvosnál, aki felírta a legkülönfélébb gyógyszereket, a diétát is tartottam, el is múlt a betegség, de folyamatosan kiújult. Hogy hogyan akadályozható ez meg? Akkor még én sem tudtam, de mára már sajnos sikerült kitapasztalni.

Először is, tartani kell a diétát a tünetmentes időszakban is, másrészt, hogyha valakinél a gomba nőgyógyászatilag okoz panaszt, próbálja ki a szappant. Viccen kívül. Nálam ez vált be. Mindenféle illatos tusfürdőket meg hasonlókat nélkülöztem, ami esetleg irritálóan hathat, és egyszerű szappanra váltottam. Láss csodát, azóta tökéletesen érzem magam, minden gond nélkül, ráadásul a szénhidráttól sem kell rettegnem.

Tulajdonképpen minden ehető, ami lowcarb. Riogatnak minket a debil női magazinok, hogy még édesítőt sem szabad enni. Már bocsánat, de egy aszpartam alapú édesítőben nincs semmi természetes, nincs semmi tápanyag. Ha ez így van, mégis hogyan táplálkozhatna belőle a gomba? Na de hagyjuk. Aszpartam alapú édesítőt bátran használj, ami tilos, azok a különféle cukrok, pl. kristálycukor, fruktóz, barnacukor...ja, és a mézet is el kell felejteni. Ami pedig sokaknak elkerüli a figyelmét: a keményítő is cukor, szóval levest vagy pürésíteni kell, vagy pedig tejföllel behabarni, a keményítő, liszt is halálosan tilos! Az alkohol szintén cukor, de ha valaki ellenállhatatlan vágyat érez iránta, 1-1 deci száraz(!) vörös-vagy fehérbort elfogyaszthat.

Az olajaktól nem kell félni, maximum a hízás miatt. Én leginkább a napraforgó- és  olívaolajat javallom, viszont ha tudjuk helyettesíteni, akkor jobb párolni az ételt. Apropó, olajat tartalmaznak még a különféle csonthéjas gyümölcsök, ezt is érdemes néha-néha fogyasztani, hiszen a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.

Aminek örülhetünk, az a sovány húsok, a tojás, és a halak. A feldolgozott élelmiszerekkel viszont, mint pl. a szalámi, sonka, virsli stb., nagyon vigyázzunk, hiszen nagy mennyiségben tartalmazhatnak szőlőcukrot. Olvassátok csak el egyszer az összetevők listáját!

Minden, ami cukrot, élesztőt, szénhidrátot tartalmaz, sajnos mellőznünk kell az étkezésünkből. Így a gyümölcsöket is, viszont a diéta ideje alatt érdemes vitaminnal pótolni a lecsökkent mennyiséget. Én például úgy pótoltam az édesíz-élményt, hogy natúr joghurtot kakaóporral és folyékony édesítővel összekevertem, és ezt ettem...hát, a semminél azért mégiscsak jobb.

A zöldségek rendkívül sok lehetőséget nyújtanak, 4 félét viszont mellőznék egy anti-candida étrendből, ez a kukorica, a sárgarépa, a burgonya és a borsó.

Ha sajtéhséget érzünk, akkor próbáljunk meg megálljt parancsolni magunknak, egyéb esetekre pedig ott a mozarella, amit nem szeretnek a gombák.

Tudjuk, hogy a candida forrása legtöbbször a gyomor, tehát itt kell rendet tenni. Naponta 3-szor, étkezés előtt vagy után együnk meg 1 kanál zabkorpát, aminek szénhidráttartalma alacsony, mégis, tulajdonképpen "ledörzsöli" a gombákat.

Most pedig álljon itt az egyik kedvenc receptem annak példázására, hogy lehet a diéta alatt is jókat enni:

Diétás vaníliafagyi

Hozzávalók:
5 tojássárgája
édesítőszer
vaníliakivonat/eredeti vanília
1 és 1/4 csésze tejszín habbá verve
1 csésze víz

Elkészítés:
Öntsd a vizet a turmixgépbe, add hozzá az édesítőt, a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, vagy a kikapart vaníliamagokat,  ezt mixeld közepes fordulaton 30 másodpercig. Óvatosan forgasd bele a keveréket a felvert tejszínbe, nehogy összetörjön. 2 órán keresztül fagyaszd.

 



 

2 komment

2009.03.21. 07:08 Sophia Soldier

Ember küzdj, avagy válságkezelés a fogyókúrában is

Címkék: egészség tej fogyókúra diéta fogyás olcsó futás hal recept koleszterin hagyma hús joghurt gasztroblog biciklizés fittness válságkezelés frittata lowcarb

Bevallom, most kezdem igazán megtapasztalni a gazdasági válság hátrányait. Nem akarok én kampánybeszédet tartani, de nem élünk jól. Elsősorban mi az, amiből lejjebb adunk? Nos, a plusz igényeinkből. De enni muszáj.
Van, aki eddig kitartóan, okosan diétázott, tartotta magát a stabil életmódrendszeréhez, most viszont meg kell szorítani a nadrágszíjat, ezért egy jó karéj kenyérhez nyúl egy kis rámával megkenve. Nem a gúnyt űzés a célom, hiszen tudom, hogy milyen nehéz boldogulni ezekben az időkben, de fogyhatunk, vagy legalábbis tarthatjuk a súlyunkat anélkül, hogy szemét kajákat vinnénk be a szervezetünkbe. Jó, jó, tudom, talán nem ennek kellene a legfőbb gondnak lennie, de ha minden áron szeretnénk csinosak lenni és maradni, jobb út is van, mint a kenyér és cukorevés. Kellemes, élhető és olcsó. Ja, és mellesleg egészséges.

Tudom, hogy a fogyókúrás finomságok a köztudat szerint drágák, de szerintem már jópárszor találkoztatok itt, és máshol is olyan receptekkel, melyek diétásak, lowcarb-ok, anti-candidák, és megfizethetőek. Vegyük első versenyzőnket, a tojást. A közhiedelemmel ellentétben nem kell félni a sárgájától. Ja, és ezzel együtt eloszlatnék egy hatalmas tévhitet. Nem légből kapott infók, hanem Atkins: Hosszabbítsd meg az életed c. könyve rengeteg tudományos kutatás eredményét vonultatja fel: azoknak az embereknek a legalacsonyabb a koleszterinszintje, akik a legtöbb állati zsiradékot, tojást és fehérjét eszik. Ellenben azoknak a legmagasabb, akik kétpofára zabálják a hidrogénezett növényi olajokat(margarin), és minden olyan terméket, ami ezzel készült.
Miért fordult elő 100 éve még csak elvétve szívinfarktus? Mert az emberek állati zsiradékot fogyasztottak. Azt hiszem mindenki számára logikus az, hogy az állati zsír természetes anyag, míg a növényi zsírok esetében az olajat hidrogénatomokkal telítik, tehát a szervezetünknek idegen anyagot kapunk. Ha ezt bevisszük, hát, megnézhetjük magunkat. Ezeket, megmondom őszintén, igyekszem elkerülni, és el is lehet, mert általában a szemét kajákba teszik bele javarészt.

Másik járható út a natúr joghurt. Nem egy ökör ára, egy nagyobb kiszerelés 150 ft körül van, amit a 3 napszakra kellemesen beoszthatunk. Vagy ott az alma. Nem túl drága, és a reggeli órákban még fogyasztható.
A cukorra ne térjünk vissza! Jó alternatíva még mindig az édesítő, hisz alig drágább, de 4-szer erősebb az édesítő hatása, mint a cukoré. Én pl. a folyékonyat a Penny marketben veszem, 250 ft körül van az ára, míg a tablettás édesítő szerintem a Tescoban a legolcsóbb. Az ember járjon nyitott szemmel, és próbálja meg kitapasztalni, hogy hol találjuk meg a termékeket a legjutányosabb árakon.
Ha az ember egy kis sajtra vágyik, megvehet egy zacskó mozarellát, ami pl. szintén a Pennyben 130 ft. Én szeretem szeletekre vágni, enyhén megsózni, és akár magában is fogyasztani.
Sokan a hús esetében húzzák össze a nadrágszíjat, de szerintem itt is van egy arany középút, még egy 4 tagú családnak is. Fél kg csirkemell nem olcsó, de tegyük hozzá, nem is egy ökör ára. Egy kellemes paradicsomos szósszal felfőzve, hozzá egy kis teljesőrlésű tésztával kellemes és tartalmas eredményt érhetünk el. A teljesőrlésű tészta nem drága! Nagy tévhit! Én a Müllerből(drogéria) szoktam venni, potom 140 ft-ért egy zacskót, amit ha megfőzünk, 4 ember jóllakhat belőle. De hipermarketekben is van panzani pl., 500 ft körül, ami sok étkezésre elegendő.
Vagy a panírozás: hús helyett zöldség: karfiol, brokkoli, ki hogy akarja, mondjuk én szoktam bébirépát is használni, mert nagyon kellemes, édeskés a végeredmény. Csak tojásra van szükség, és egy kis teljesőrlésű lisztre. Figyelem! Ez alig drágább, mint finomra őrölt társa, de jóval egészségesebb.
A tej megfizethető, hiszen nem kell belőle túl sokat használni, annyira azért nem egészséges. Ez is viccesen hangzik, de akit érdekel, a neten utánaolvashat.
Aztán itt a legjobb húspótló, a hal. Nálam hatalmas mennyiség figyel a mélyhűtőben, tudniillik apukám nagy horgász, és mindig hoz valami finomságot. Aki nincs ebben a kitüntetett helyzetben, annak még mindig ottvan a hekkhal, 700 Ft-ért, és ebből elég szép ebédet lehet varázsolni. Én személy szerint csak fűszerezem és citromlét teszek rá, de van, aki esküszik a paprikás lisztre. Ám legyen, de teljesőrlésű liszt szükséges-nem ront az ízén.
Aminek örülhetünk, az az, hogy a hagyma nem olyan veszett drága. Lilahagymával lehet millióféle salátát készíteni, pl tojásos hagymasaláta vagy virslis hagymasaláta, csak egy kis tejföl, mustár meg majonéz kell.
Azt hiszem, ennyi ismertető után megoszthatom egy remek tippemet, amit én személy szerint igen gyakran elkészítek, mert gyors, és könnyű finomság, a neve brokkolis-sajtos frittata. Ehhez aztán kedved szerint tehetsz más vagy mégtöbb zöldséget, a kedvenc sajtodat, néha-néha nálam 1-1 földimogyoró szem is belecsúszik, ami rendkívül különlegessé teszi az ételt, de nem megyünk tőle a falnak.

Hozzávalók:
150 g brokkoli
1 zúzott fokhagyma
2 tojás
2 tojásfehérje
1/4 csésze zsírszegény tej
egy zacskó mozarella
só, bors

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőnél 6-os). A megmosott brokkolit és fokhagymát tedd egy edénybe, és főzd 3-5 percig. Vedd ki, és ha lehűlt, vágd apróbb darabokra. 
A tojásokat, a tojásfehérjét, a sovány tejet és 2 vékony szelet mozarellát kockákra vágva tedd bele egy tálba, keverd össze, majd jöhet a brokkoli is. Sóval, és borssal fűszerezd.
A keveréket igény szerint kisebb tepsibe, vagy muffinformákba tedd, a tetejükre tegyél mozarellakockákat, és süsd 15 percig, míg aranyszínű nem lesz és össze nem áll. Azonnal fogyasztandó (mivel szuflé módjára viselkedik)!


Remélem, ezzel a könnyű, olcsó recepttel is példázhatom, hogy a válság ellenére sem szabad magunkat elhagyni. Ha pedig sportról van szó? Kapj fel egy futócipőt, vagy ülj a biciklire. Ingyen van, és élvezheted a tavaszodó természetet. Ezer konditerem nem tud ilyen élményt nyújtani... Sok sikert mindenkinek!



 

Szólj hozzá!

2009.02.13. 14:59 Sophia Soldier

Valentin napi menü

Címkék: menü fogyókúra diéta fitness gasztroblog valentin nap lowcarb kevés szénhidrát sajt spárga leves csirkemell diós bundában fitness panírral csokoládékrém málnával élvezetes fogyás könnyű recept

Ugye sokan izgatottak vagytok már a holnap miatt? Be kell valljam, én is közétek tartozom. Szeretnék valami elképesztő finomsággal kedveskedni a páromnak (és saját magamnak is), de fontos szempont, hogy egészséges és kímélő ételeket ehessünk ezen a csodás ünnepen. Egy roppant ízletes, de élvezhető menüsort állítottam össze, amit biztos ami biztos alapon kipróbáltam előtte. Rólam tudni kell, hogy nem receptek alapján és szakácskönyvekből főzök, hanem legtöbbször a saját ötleteimet próbálom néhány korlát közé beszorítani, ami általában egész jól megy, és a végén a kaja elsöprő sikert arat. Persze nekem is előfordul, hogy elrontok valamit, mint ahogy bárkivel megeshet. Ezért választottam egyszerű menüsort Valentin napra, hogy bárki könnyűszerrel elkészíthesse.

Előétel: Spárga-sajt leves
Főétel: Rántott csirkemell diós bundában és fitness panírban
Desszert: Csokoládékrém málnával


Spárga-sajt leves

Hozzávalók: 

1/2 kg spárga 1 cm-es szeletkékre vágva
6 dl tyúkhúsleves (leveskockából is jó)
5 dl tejszín
1,5 dl light tejföl
20 dkg reszelt sajt
só, bors

Elkészítés: 


Egy nagy lábosban főzd puhára a hagymát az olajon. Add hozzá a spárgát, a levest, a tejszínt, és fűszereket. Néha keverd meg, és amikor besűrűsödik, vedd kisebbre a hőfokot. Letakarva gyöngyöztesd még 10-12 percig, hogy a spárga megfőjön, aztán add hozzá a sajtot és a tejfölt. Kevergesd, amíg a sajt elolvad, és ahogy újra felforr, leveheted a tűzről. Pépesítsd botmixerrel. A tetejére tehetsz főtt spárgát díszítésként, illetve egy kevés reszelt sajtot is.


Rántott csirkemell diós bundában és fitness panírban

Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell ízlés szerint felszeletelve
10-15 dkg teljesőrlésű liszt
10-15 dkg update zsemlemorzsa
ízlés szerint darált, vagy kisebb darabokra tört dióbél
1 tojás
só,bors
olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

A zsemlemorzsát keverd el a dióval. A csirkemelldarabokat sózd, borsozd, forgasd a teljesőrlésű lisztbe, majd a tojásba, végül a diós zsemlemorzsába. Az elkészült darabokat tedd felhevült olívaolajba, melyben rövid idő alatt aranybarnára sül. Mellesleg, hogy ne legyen olyan unalmas, tehetsz mellé akármilyen zöldsalátát.


Csokoládékrém málnával

Hozzávalók: 
 
225 gramm mascarpone
2 dl tejszín
2 evőkanál natúr kakaópor
folyékony édesítő ízlés szerint
néhány szem málna
 
Elkészítés: 
 

Verd habosra a szobahőmérsékletű mascarponét a kakaóporral, add hozzá az édesítőt, majd a tejszínből 1,5 dl-t verj fel, add hozzá ezt is. Tedd ki poharakba. A tetejére a maradék 0,5 dl felvert tejszínt tedd, ezzel, és még néhány szem málnával díszítsd. Hűtve tálald.


Remélem, a Valentin nap ezáltal is kellemesebb lesz mindnyájótoknak. De szerintem egy ilyen menü még az egyedülállókat is megörvendezteti, tehát szinglik, fogjatok bátran fakanalat, és bűvészkedjetek el ezzel a menüvel. Sok sikert és jó étvágyat!

Szólj hozzá!

2008.12.26. 16:13 Sophia Soldier

Narancsos almaleves

Címkék: gasztro egészség receptek fogyókúra diéta fogyás recept gasztroblog fittség édesítő egészséges étkezés lowcarb narancsos almaleves

Itt az ünnepi mizéria vége. Bizonyára sokan fullig telt gyomorral, meg vagy 15 csepp Cholagol, vagy pár szem Dipankrin társaságában ültök a képernyő előtt. Nem, nem bántok senkit, hiszen ez az időszak erről szól. Kissé mégis fricskának érzem, hogy az ünnepek alatt sikerült 3 kg-tól megszabadulnom szenvedés nélkül, sőt, néhány pohár alkohol is lecsúszott, ami nem tesz jót az idomoknak... ennek ellenére fogytam.
Hogy hogyan? A titkom roppant egyszerű. Semmit nem ettem, ami fehér lisztet, vagy finomított cukrot tartalmazott volna(kivéve pár pohár krémlikőrt). Ellenben teljesőrlésű kenyérrel és gyümölcsökkel kezdtem a napot, ebédre finom húsokat ettem savanyúsággal, vacsira pedig egy könnyű salátát. A köztes étkezéseim javarészt gyümölcsökből álltak. Nem olyan ördöngős. Bűnözni meg bűnöztem Norbi szaloncukorral. Ja, és a páromtól megkaptam Norbi új könyvét is. Nem gúnynak szánta, csak régen vágytam már rá. A családtól pedig kaptam egy klassz gyümölcscentrifugát, hogy egyre több dolog szóljon az egészségről.
Az ünnep alatt többek között készítettem egy isteni narancsos almalevest, aminek a receptjét szeretném veletek megosztani. Édesen krémes, nagyon laktató, és tökéletesen lowcarb. Ami pedig a legjobb benne, kedvedre variálhatod, majd meglátod hogyan.

Hozzávalók:
2 alma
2 narancs
1 evőkanál keményítő
4 dl tej
édesítő
citromlé

Elkészítés:
Pucold meg az almákat, vágd kis darabokra, locsold le citromlével (hogy ne barnuljon meg), majd tedd fel főni, pont annyi vízbe, ami az almát ellepi. Közben egy másik tálban keverd ki az 1 ek. keményítőt a 4 dl tejjel. Ha az alma felforrt, óvatosan adagold a tejes keveréket a fazékba, keverd össze, tégy hozzá édesítőt, majd főzd még kicsit(kb. 2 perc). Vedd le a tűzről, ha lehűlt, csorgasd bele a 2 narancs levét. A zseniális ebben a receptben az, hogy tálalhatod így is, de ha még krémesebb ízélményre vágysz, pépesítheted botmixerrel. Én erre esküszöm. Díszítheted narancshéjjal, ez csak még kívánatosabbá teszi. Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Szólj hozzá!

2008.12.15. 18:04 Sophia Soldier

Tzaziki saláta

Címkék: evés gasztro egészség receptek fogyókúra diéta fogyás fitt recept étkezés gasztroblog fittség activia egészséges étkezés tzatziki saláta

Már megint el vagyok havazva, és elnézéseteket kérem, de SOS-ben szóltak, hogy ki kell mennem Brüsszelbe, szóval egy jó időt kint töltöttem. Teljesen más jellegűek voltak az ételek, mint itthon, az egyik nap ment is veszettül a hasam tőle.:) Elképesztően fűszertelen minden, de alapvetően megszokható. Ügyeltem arra, hogy "jó" ételeket egyek, az étlapomon általában kagyló, rák, csirkemell vagy saláták szerepeltek. A reggelik svédasztalosak voltak, ott teljesőrlésű műzli volt terítéken, egy kevés édesítős teával. Ilyenkor pedig az ember őrült késztetést érez, hogy halálra egye magát, de meg is lehet állni mindezt. A fogyás az akaraterő igazi próbája, de lehet jókat enni anélkül, hogy az ember éhezne, csak mindent a megfelelő időben és mennyiségben kell fogyasztani, mindig is ennek a híve voltam.
Sajnos most nem eszek sokat (nem is a mennyiségen, inkább az étkezések számán van a hangsúly, ami lehetne több is), nyelni alig bírok, megfáztam Brüsszelben, homloküreggyulladást kaptam, és a torkom is kivan. Pocsék az idő, mindig. Ha mentek, ne felejtsétek a sapkát, sálat, mindent.
Na de a tárgyra térés végett, a mai napon csak egy kis tzatziki salátát dobtam össze, ami finom volt, könnyen is csúszott. Bár nem ettem mellé semmi mást, össz-vissz csak egy kis Activiát, meg egy narancsot egész nap. Pokoli szarul vagyok. Remélem jobb lesz, hamarosan...

A saláta összetevői:

1 nagyobb kígyóuborka
1 pohár sovány tejföl
10-12 cm póréhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor(ha nem szereted, elhagyható)
só, bors

Elkészítés:

Az uborkát lereszelem, a póréhagymát apróra vágom, és összevegyítve besózom. Állni hagyom, mikor levet eresztett, akkor a levét leöntöm róla. A tejfölt az átnyomott fokhagymával, az apróra vágott kaporral és ízlés szerint borssal összekeverem és beleforgatom az ubit. Általában le szoktam folpackozni és a hűtőbe teszem legalább 15 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat!

Szólj hozzá!

2008.11.30. 08:44 Sophia Soldier

Mozzarellás paradicsomsaláta

Címkék: sport egészség receptek diéta fitt recept fitness fittség súlycsökkenés zöld tea lowcarb anti candida mozzarellás paradicsomsaláta alacsony vérnyomás

Jó reggelt mindenkinek! Ma korai entry-t láthattok tőlem, mivel már 6-kor ébren voltam. Elmentem biciklizni is, egészen 7 óráig róttam a kilómétereket, és jól eső fáradtsággal értem haza. Utána pedig tökéletesen tanácstalan voltam, hogy mit is kellene ma enni, de aztán rájöttem, hogy brokkoli maradt még, úgyhogy azt ebédre teljeskiőrlésű lisztbe panírozom majd(isteni, próbáljátok ki, és roppant kímélő), meg update zsemlemorzsába(de aki franciásan szereti, az utóbbit elhagyhatja).
De mivel nem csak ebéd van a világon, hanem reggeli is, és ez sokkal koraibb, ezért reggelire gyorsan összedobtam egy kis mozzarellás paradicsomsalátát. Gondolom egy-két ember fogja is most a fejét, hogy hogy lehet ilyet enni reggelire. Hál' Isten, nekem világ életemben kevés volt a gyomorsavam, tehát sosem küzdöttem savtúltengéssel. Van, hogy csak úgy megiszom 2-3 dl citromlét, mert kívánom. Szóval, aki nagyon savas, annak reggelre ezt csak olyan módon javaslom, hogy tegye rá egy szelet pirítósra, mondanom sem kell, legyen a kenyér teljesőrlésű vagy graham. Így finomat is eszik, de a kellemetlen tüneteket megelőzi.
Ez olyan recept, ami könnyen és gyorsan elkészül, és finom.

Hozzávalók:
3 nagyobb paradicsom
1 mozzarella sajt
bazsalikomlevelek
só, bors
ecet
olívaolaj

Elkészítés:
A paradicsomot vágd kis szeletekre, a mozarellát szintén. Sózd, borsozd őket, majd fektesd el egy tálon a bazsalikomlevelekkel együtt. Öntözd meg olívaolajjal, és ecettel (de ez utóbbival bánj óvatosan). Ha igazán intenzív ízt akarsz, folpackozd le, és tedd 10-15 percre a hűtőbe.

Én emellé a reggeli mellé zöldteát fogyasztottam, kávé helyett. Igen, a kávéról kezdek lassan, de biztosan leszokni. Már régen nem vagyok függő, de néha még egy-egy pohárral megiszom. A zöld tea jótékony hatását szerintem nagyon sokan ismeritek. Zsíroldó hatását sok-sok klinikai vizsgálat igazolja, a főétkezések után érdemes fogyasztani, ez havonta minimum 1-2 kg súlycsökkenéssel jár.

Nekem azért "kellett" kávét innom világ életemben, mert alacsony a vérnyomásom, és nagy melegben, vagy erős fizikai igénybevétel hatására kávé nélkül rosszul szoktam lenni. Az erek kitágulnak, a vérnyomás méginkább lecsökken, és a szervezet vészreakciója, hogy minden vért a szív felé koncentrál, a fejből meg kimegy. Ilyenkor szoktunk elájulni. Volt már benne részem, ezért is kerestem egy alternatív megoldást, ami egészséges, de a vérnyomásomat is szinten tartja. A zöld tea pont ilyen volt, hiszen a koffein is több benne, mint a kávéban, de fokozatosan oldódik ki, és nem okoz gyomorpanaszokat. Érdemes kipróbálni!

Szólj hozzá!