HTML

Diéta és fitness

Bizonyára sokan kutatják a végleges fogyás titkát, és az egészséges életét, pláne azért, mert Magyarországon rengetegen halnak meg szív-és érrendszeri betegségekben, amely a rossz étkezés és a mozgásszegény életmód következménye. Nem elhanyagolható szempont a külső megjelenés sem. Bizonyára tudjátok, néhány kiló minusz az önbizalmunkon látszik meg először. A blogban tippek, trükkök, receptek találhatók, de nem mellőzöm a személyes hangvételt sem, hiszen én is bejárom azt az utat, amit oly sokan mások. Remélem, segítségetekre lehetek egy boldogabb, és fittebb élethez vezető úton. Mindenkinek sok sikert kívánok!
Partnerek: http://www.hellovideo.hu
http://www.lilliput.hu - napi kvíz
Aktuális nyereményjátékok gyűjteménye - webnyeremeny.hu
Biztosítás
CASCO
Kötelező
Szálláshelyek
Hotelek, utazás
Horvátország
Repülőjegyek

Egészséges élet, könnyed fogyás

2009.03.21. 07:08 Sophia Soldier

Ember küzdj, avagy válságkezelés a fogyókúrában is

Címkék: egészség tej fogyókúra diéta fogyás olcsó futás hal recept koleszterin hagyma hús joghurt gasztroblog biciklizés fittness válságkezelés frittata lowcarb

Bevallom, most kezdem igazán megtapasztalni a gazdasági válság hátrányait. Nem akarok én kampánybeszédet tartani, de nem élünk jól. Elsősorban mi az, amiből lejjebb adunk? Nos, a plusz igényeinkből. De enni muszáj.
Van, aki eddig kitartóan, okosan diétázott, tartotta magát a stabil életmódrendszeréhez, most viszont meg kell szorítani a nadrágszíjat, ezért egy jó karéj kenyérhez nyúl egy kis rámával megkenve. Nem a gúnyt űzés a célom, hiszen tudom, hogy milyen nehéz boldogulni ezekben az időkben, de fogyhatunk, vagy legalábbis tarthatjuk a súlyunkat anélkül, hogy szemét kajákat vinnénk be a szervezetünkbe. Jó, jó, tudom, talán nem ennek kellene a legfőbb gondnak lennie, de ha minden áron szeretnénk csinosak lenni és maradni, jobb út is van, mint a kenyér és cukorevés. Kellemes, élhető és olcsó. Ja, és mellesleg egészséges.

Tudom, hogy a fogyókúrás finomságok a köztudat szerint drágák, de szerintem már jópárszor találkoztatok itt, és máshol is olyan receptekkel, melyek diétásak, lowcarb-ok, anti-candidák, és megfizethetőek. Vegyük első versenyzőnket, a tojást. A közhiedelemmel ellentétben nem kell félni a sárgájától. Ja, és ezzel együtt eloszlatnék egy hatalmas tévhitet. Nem légből kapott infók, hanem Atkins: Hosszabbítsd meg az életed c. könyve rengeteg tudományos kutatás eredményét vonultatja fel: azoknak az embereknek a legalacsonyabb a koleszterinszintje, akik a legtöbb állati zsiradékot, tojást és fehérjét eszik. Ellenben azoknak a legmagasabb, akik kétpofára zabálják a hidrogénezett növényi olajokat(margarin), és minden olyan terméket, ami ezzel készült.
Miért fordult elő 100 éve még csak elvétve szívinfarktus? Mert az emberek állati zsiradékot fogyasztottak. Azt hiszem mindenki számára logikus az, hogy az állati zsír természetes anyag, míg a növényi zsírok esetében az olajat hidrogénatomokkal telítik, tehát a szervezetünknek idegen anyagot kapunk. Ha ezt bevisszük, hát, megnézhetjük magunkat. Ezeket, megmondom őszintén, igyekszem elkerülni, és el is lehet, mert általában a szemét kajákba teszik bele javarészt.

Másik járható út a natúr joghurt. Nem egy ökör ára, egy nagyobb kiszerelés 150 ft körül van, amit a 3 napszakra kellemesen beoszthatunk. Vagy ott az alma. Nem túl drága, és a reggeli órákban még fogyasztható.
A cukorra ne térjünk vissza! Jó alternatíva még mindig az édesítő, hisz alig drágább, de 4-szer erősebb az édesítő hatása, mint a cukoré. Én pl. a folyékonyat a Penny marketben veszem, 250 ft körül van az ára, míg a tablettás édesítő szerintem a Tescoban a legolcsóbb. Az ember járjon nyitott szemmel, és próbálja meg kitapasztalni, hogy hol találjuk meg a termékeket a legjutányosabb árakon.
Ha az ember egy kis sajtra vágyik, megvehet egy zacskó mozarellát, ami pl. szintén a Pennyben 130 ft. Én szeretem szeletekre vágni, enyhén megsózni, és akár magában is fogyasztani.
Sokan a hús esetében húzzák össze a nadrágszíjat, de szerintem itt is van egy arany középút, még egy 4 tagú családnak is. Fél kg csirkemell nem olcsó, de tegyük hozzá, nem is egy ökör ára. Egy kellemes paradicsomos szósszal felfőzve, hozzá egy kis teljesőrlésű tésztával kellemes és tartalmas eredményt érhetünk el. A teljesőrlésű tészta nem drága! Nagy tévhit! Én a Müllerből(drogéria) szoktam venni, potom 140 ft-ért egy zacskót, amit ha megfőzünk, 4 ember jóllakhat belőle. De hipermarketekben is van panzani pl., 500 ft körül, ami sok étkezésre elegendő.
Vagy a panírozás: hús helyett zöldség: karfiol, brokkoli, ki hogy akarja, mondjuk én szoktam bébirépát is használni, mert nagyon kellemes, édeskés a végeredmény. Csak tojásra van szükség, és egy kis teljesőrlésű lisztre. Figyelem! Ez alig drágább, mint finomra őrölt társa, de jóval egészségesebb.
A tej megfizethető, hiszen nem kell belőle túl sokat használni, annyira azért nem egészséges. Ez is viccesen hangzik, de akit érdekel, a neten utánaolvashat.
Aztán itt a legjobb húspótló, a hal. Nálam hatalmas mennyiség figyel a mélyhűtőben, tudniillik apukám nagy horgász, és mindig hoz valami finomságot. Aki nincs ebben a kitüntetett helyzetben, annak még mindig ottvan a hekkhal, 700 Ft-ért, és ebből elég szép ebédet lehet varázsolni. Én személy szerint csak fűszerezem és citromlét teszek rá, de van, aki esküszik a paprikás lisztre. Ám legyen, de teljesőrlésű liszt szükséges-nem ront az ízén.
Aminek örülhetünk, az az, hogy a hagyma nem olyan veszett drága. Lilahagymával lehet millióféle salátát készíteni, pl tojásos hagymasaláta vagy virslis hagymasaláta, csak egy kis tejföl, mustár meg majonéz kell.
Azt hiszem, ennyi ismertető után megoszthatom egy remek tippemet, amit én személy szerint igen gyakran elkészítek, mert gyors, és könnyű finomság, a neve brokkolis-sajtos frittata. Ehhez aztán kedved szerint tehetsz más vagy mégtöbb zöldséget, a kedvenc sajtodat, néha-néha nálam 1-1 földimogyoró szem is belecsúszik, ami rendkívül különlegessé teszi az ételt, de nem megyünk tőle a falnak.

Hozzávalók:
150 g brokkoli
1 zúzott fokhagyma
2 tojás
2 tojásfehérje
1/4 csésze zsírszegény tej
egy zacskó mozarella
só, bors

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (gázsütőnél 6-os). A megmosott brokkolit és fokhagymát tedd egy edénybe, és főzd 3-5 percig. Vedd ki, és ha lehűlt, vágd apróbb darabokra. 
A tojásokat, a tojásfehérjét, a sovány tejet és 2 vékony szelet mozarellát kockákra vágva tedd bele egy tálba, keverd össze, majd jöhet a brokkoli is. Sóval, és borssal fűszerezd.
A keveréket igény szerint kisebb tepsibe, vagy muffinformákba tedd, a tetejükre tegyél mozarellakockákat, és süsd 15 percig, míg aranyszínű nem lesz és össze nem áll. Azonnal fogyasztandó (mivel szuflé módjára viselkedik)!


Remélem, ezzel a könnyű, olcsó recepttel is példázhatom, hogy a válság ellenére sem szabad magunkat elhagyni. Ha pedig sportról van szó? Kapj fel egy futócipőt, vagy ülj a biciklire. Ingyen van, és élvezheted a tavaszodó természetet. Ezer konditerem nem tud ilyen élményt nyújtani... Sok sikert mindenkinek!



 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dietaesfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr221015550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása