Kedves blog olvasók!
A statisztikáim, keresőkifejezéseim között nézegetve bizony látom, hogy rengetegen közületek anti candida receptek után kutattok. Sajnos, ez már csak ilyen női kór. Én milliószor jártam vele orvosnál, aki felírta a legkülönfélébb gyógyszereket, a diétát is tartottam, el is múlt a betegség, de folyamatosan kiújult. Hogy hogyan akadályozható ez meg? Akkor még én sem tudtam, de mára már sajnos sikerült kitapasztalni.
Először is, tartani kell a diétát a tünetmentes időszakban is, másrészt, hogyha valakinél a gomba nőgyógyászatilag okoz panaszt, próbálja ki a szappant. Viccen kívül. Nálam ez vált be. Mindenféle illatos tusfürdőket meg hasonlókat nélkülöztem, ami esetleg irritálóan hathat, és egyszerű szappanra váltottam. Láss csodát, azóta tökéletesen érzem magam, minden gond nélkül, ráadásul a szénhidráttól sem kell rettegnem.
Tulajdonképpen minden ehető, ami lowcarb. Riogatnak minket a debil női magazinok, hogy még édesítőt sem szabad enni. Már bocsánat, de egy aszpartam alapú édesítőben nincs semmi természetes, nincs semmi tápanyag. Ha ez így van, mégis hogyan táplálkozhatna belőle a gomba? Na de hagyjuk. Aszpartam alapú édesítőt bátran használj, ami tilos, azok a különféle cukrok, pl. kristálycukor, fruktóz, barnacukor...ja, és a mézet is el kell felejteni. Ami pedig sokaknak elkerüli a figyelmét: a keményítő is cukor, szóval levest vagy pürésíteni kell, vagy pedig tejföllel behabarni, a keményítő, liszt is halálosan tilos! Az alkohol szintén cukor, de ha valaki ellenállhatatlan vágyat érez iránta, 1-1 deci száraz(!) vörös-vagy fehérbort elfogyaszthat.
Az olajaktól nem kell félni, maximum a hízás miatt. Én leginkább a napraforgó- és olívaolajat javallom, viszont ha tudjuk helyettesíteni, akkor jobb párolni az ételt. Apropó, olajat tartalmaznak még a különféle csonthéjas gyümölcsök, ezt is érdemes néha-néha fogyasztani, hiszen a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaznak.
Aminek örülhetünk, az a sovány húsok, a tojás, és a halak. A feldolgozott élelmiszerekkel viszont, mint pl. a szalámi, sonka, virsli stb., nagyon vigyázzunk, hiszen nagy mennyiségben tartalmazhatnak szőlőcukrot. Olvassátok csak el egyszer az összetevők listáját!
Minden, ami cukrot, élesztőt, szénhidrátot tartalmaz, sajnos mellőznünk kell az étkezésünkből. Így a gyümölcsöket is, viszont a diéta ideje alatt érdemes vitaminnal pótolni a lecsökkent mennyiséget. Én például úgy pótoltam az édesíz-élményt, hogy natúr joghurtot kakaóporral és folyékony édesítővel összekevertem, és ezt ettem...hát, a semminél azért mégiscsak jobb.
A zöldségek rendkívül sok lehetőséget nyújtanak, 4 félét viszont mellőznék egy anti-candida étrendből, ez a kukorica, a sárgarépa, a burgonya és a borsó.
Ha sajtéhséget érzünk, akkor próbáljunk meg megálljt parancsolni magunknak, egyéb esetekre pedig ott a mozarella, amit nem szeretnek a gombák.
Tudjuk, hogy a candida forrása legtöbbször a gyomor, tehát itt kell rendet tenni. Naponta 3-szor, étkezés előtt vagy után együnk meg 1 kanál zabkorpát, aminek szénhidráttartalma alacsony, mégis, tulajdonképpen "ledörzsöli" a gombákat.
Most pedig álljon itt az egyik kedvenc receptem annak példázására, hogy lehet a diéta alatt is jókat enni:
Diétás vaníliafagyi
Hozzávalók:
5 tojássárgája
édesítőszer
vaníliakivonat/eredeti vanília
1 és 1/4 csésze tejszín habbá verve
1 csésze víz
Elkészítés:
Öntsd a vizet a turmixgépbe, add hozzá az édesítőt, a tojások sárgáját, a vaníliaaromát, vagy a kikapart vaníliamagokat, ezt mixeld közepes fordulaton 30 másodpercig. Óvatosan forgasd bele a keveréket a felvert tejszínbe, nehogy összetörjön. 2 órán keresztül fagyaszd.